Laktoferyna

< Lista składników

Laktoferyna jest substancją, która działa korzystnie na nasz organizm już od pierwszych dni życia. Otrzymujemy ją bowiem wraz z mlekiem matki. Laktoferynie przypisuje się wiele właściwości, przede wszystkim regulację poziomu żelaza w organizmie oraz działanie immunomodulujące, immunostymulujące, wspierające naturalną mikroflorę organizmu i hamujące rozwój chorobotwórczych bakterii i wirusów.

Charakterystyka

Laktoferyna to białko występujące naturalnie w organizmie człowieka, głównie w mleku ludzkim oraz w mleku zwierzęcym. Największe ilości laktoferyny obserwuje się w siarze, czyli mleku wytwarzanym w pierwszych dniach po porodzie.

Poza mlekiem, laktoferyna występuje także w tkankach górnych i dolnych dróg oddechowych, przewodzie pokarmowym oraz w układzie moczowo-płciowym. Jest produkowana naturalnie w osoczu, żółci, sokach trawiennych, łzach, ślinie i w komórkach układu odpornościowego.

Działanie

Jedną z głównych funkcji, które laktoferyna pełni w organizmie to regulacja poziomu żelaza, niezbędnego do transportu tlenu do komórek przez krwinki czerwone (erytrocyty) oraz do odpowiedniego funkcjonowania enzymów, hormonów i wielu ważnych dla organizmu białek. Laktoferyna ma wysoką zdolność wiązania żelaza, dzięki czemu dostarcza je do odpowiednich tkanek.

Kolejną ważną funkcją laktoferyny jest stymulacja układu odpornościowego. Ma ona zdolność do pobudzania dojrzewania, różnicowania i aktywacji limfocytów T i B, które są jednymi z głównych komórek chroniących nasz organizm przed patogenami. Laktoferyna stymuluje także wydzielanie przeciwciał IgG oraz IgA, biorących udział w niszczeniu drobnoustrojów chorobotwórczych.

Zdolność do wiązania żelaza pozwala laktoferynie na zmniejszenie jego ilości dostępnej dla chorobotwórczych bakterii, dzięki czemu dochodzi do zahamowania ich wzrostu. Laktoferyna może także łączyć się z niektórymi białkami bakterii, przez co zaburza ich funkcjonowanie i ułatwia ich niszczenie przez układ odpornościowy.

W przypadku infekcji wirusowych, laktoferyna może utrudniać wnikanie wirusów do komórek organizmu i przez to ograniczać rozwój infekcji. Może także hamować aktywność wirusów, przez zaburzenie ich replikacji oraz utrudniać oddziaływanie wirusów z komórkami organizmu.

Oprócz wyżej wymienionych działań, laktoferyna wspiera rozwój dobroczynnej mikroflory organizmu. Jej właściwości immunostymulujące i przeciwdrobnoustrojowe umożliwiają większe zróżnicowanie naturalnej flory organizmu. Dzięki temu wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i dodatkowo zwiększa odporność.

Zastosowanie

Ze względu na swoje właściwości, laktoferyna jest stosowana w suplementach diety i innych preparatach jako substancja:

  • wspomagająca leczenie niedoborów żelaza,
  • wzmacniająca funkcjonowanie odporności organizmu,
  • pomagająca w walce z trwającą infekcją bakteryjną lub wirusową,
  • dodatek do probiotyków i prebiotyków, wspomagający ich pozytywne działanie na naturalną mikroflorę organizmu.

Dodatkowe informacje

Laktoferyna jest uznawana za substancję bezpieczną, również u noworodków i dzieci. Potwierdzone w badaniach bezpieczne dawki dla osób dorosłych to 100-400 mg na dobę.
Obecnie są prowadzone badania naukowe mające na celu pogłębienie wiedzy na temat dotychczas znanych właściwości laktoferyny i jej potencjalnych innych zastosowań m.in. w chorobach nowotworowych, leczeniu COVID-19 oraz w dermatologii – przy leczeniu trądziku i łuszczycy.

Źródła:

  1. Hao L, Shan Q, Wei J, Ma F, Sun P. Lactoferrin: Major Physiological Functions and Applications. Curr Protein Pept Sci. 2019;20(2):139-144. doi: 10.2174/1389203719666180514150921. PMID: 29756573.
  2. Dierick M, Vanrompay D, Devriendt B, Cox E. Lactoferrin, a versatile natural antimicrobial glycoprotein that modulates the host’s innate immunity. Biochem Cell Biol. 2021 Feb;99(1):61-65. doi: 10.1139/bcb-2020-0080. Epub 2020 Jun 25. PMID: 32585120.
  3. Abu Hashim H, Foda O, Ghayaty E. Lactoferrin or ferrous salts for iron deficiency anemia in pregnancy: A meta-analysis of randomized trials. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2017 Dec;219:45-52. doi: 10.1016/j.ejogrb.2017.10.003. Epub 2017 Oct 4. PMID: 29059584.
  4. Algahtani FD, Elabbasy MT, Samak MA, Adeboye AA, Yusuf RA, Ghoniem ME. The Prospect of Lactoferrin Use as Adjunctive Agent in Management of SARS-CoV-2 Patients: A Randomized Pilot Study. Medicina (Kaunas). 2021 Aug 19;57(8):842. doi: 10.3390/medicina57080842. PMID: 34441048; PMCID: PMC8401801.
  5. Björmsjö M, Hernell O, Lönnerdal B, Berglund SK. Reducing Iron Content in Infant Formula from 8 to 2 mg/L Does Not Increase the Risk of Iron Deficiency at 4 or 6 Months of Age: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020 Dec 22;13(1):3. doi: 10.3390/nu13010003. PMID: 33374970; PMCID: PMC7821997.
  6. Gao Y, Hou L, Lu C, Wang Q, Pan B, Wang Q, Tian J, Ge L. Enteral Lactoferrin Supplementation for Preventing Sepsis and Necrotizing Enterocolitis in Preterm Infants: A Meta‑Analysis With Trial Sequential Analysis of Randomized Controlled Trials. Front Pharmacol. 2020 Aug 7;11:1186. doi: 10.3389/fphar.2020.01186. PMID: 32848789; PMCID: PMC7426497.
  7. Legrand D. Overview of Lactoferrin as a Natural Immune Modulator. J Pediatr. 2016 Jun;173 Suppl:S10-5. doi: 10.1016/j.jpeds.2016.02.071. PMID: 27234406.
  8. Wang Y, Wang P, Wang H, Luo Y, Wan L, Jiang M, Chu Y. Lactoferrin for the treatment of COVID-19 (Review). Exp Ther Med. 2020 Dec;20(6):272. doi: 10.3892/etm.2020.9402. Epub 2020 Oct 27. PMID: 33199997; PMCID: PMC7664603.
  9. Hassoun LA, Sivamani RK. A systematic review of lactoferrin use in dermatology. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3632-3639. doi: 10.1080/10408398.2015.1137859. PMID: 26857697.
  10. Kell DB, Heyden EL, Pretorius E. The Biology of Lactoferrin, an Iron-Binding Protein That Can Help Defend Against Viruses and Bacteria. Front Immunol. 2020 May 28;11:1221. doi: 10.3389/fimmu.2020.01221. PMID: 32574271; PMCID: PMC7271924.
  11. Vega-Bautista A, de la Garza M, Carrero JC, Campos-Rodríguez R, Godínez-Victoria M, Drago-Serrano ME. The Impact of Lactoferrin on the Growth of Intestinal Inhabitant Bacteria. Int J Mol Sci. 2019 Sep 23;20(19):4707. doi: 10.3390/ijms20194707. PMID: 31547574; PMCID: PMC6801499.

Skuteczność składników potwierdzają badania kliniczne

Proces produkcji spełnia wymagania stawiane lekom i jest zgodny ze standardami cGMP oraz akredytowany przez MHRA.

Składy zostały opracowane przez lekarzy i dietetyków.

W naszych produktach nie znajdziesz sztucznych barwników, konserwantów, alergenów, aromatów, cukrów czy GMO.