Składniki

Jakość mamy w standardzie

Wprowadzając na rynek innowacyjne produkty suplementacyjne, skupiamy się na faktycznym działaniu ich składników czynnych.

Koncentrujemy się na dowodach naukowych, a także bezpieczeństwie suplementacji i jej mierzalnych efektach zdrowotnych.

Swoją działalnością chcemy również edukować społeczeństwo w kwestii zdrowych nawyków żywieniowych, roli dobrze dobranej suplementacji oraz kryteriów, które powinny spełniać trafiające do pacjentów suplementy

Astaksantyna

Najmocniejszy znany przeciwutleniacz i prawdziwy pogromca wolnych rodników. Astaksantyna to naturalny karotenoid ksantofilowy, który obecny jest między innymi w algach Haematococcu.

Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne – działa znacznie mocniej od beta-karotenu i aż setki razy efektywniej od naturalnej witaminy E. Dodatkowo cechują ją właściwości immunomodulacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Ma zdolność przenikania bariery krew-mózg, korzystnie wpływa na odporność człowieka, a także jego wytrzymałość oraz pracę mięśni. Usprawnia funkcjonalność spermatocytów, zwiększając płodność mężczyzn. Chroni wzrok oraz skórę – spowalnia procesy jej starzenia oraz zabezpiecza ją przed promieniowaniem UV.

Pomaga również kontrolować wagę, walczyć z niestrawnością i zakażeniem H. pylori, a także z chorobami metabolicznymi.

Astaksantynę znajdziesz w:

Dowiedz się więcej o astaksantynie >

Bifidobacterium bifidum (CUL20)

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

Bifidobacterium bifidum (CUL20) znajdziesz w:

  

Bifidobacterium animalis subsp. lactis (CUL34)

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza. 

Bifidobacterium animalis subsp. lactis (CUL34) znajdziesz w:

  

Beta glukan

Beta glukany są najważniejszymi składnikami błonnika pokarmowego, odgrywają ważną rolę w szeroko rozumianej profilaktyce. Skutecznie wspierają układ immunologiczny, zwłaszcza pierwszą linię obrony, czyli makrofagi.
B-glukan zwiększa zdolności obronne komórek odpornościowych w walce z niebezpiecznymi mikroorganizmami. Regularna suplementacja podnosi nie tylko aktywność, ale też liczbę komórek krwi.

Przyspiesza produkcję krwi w szpiku kostnym.

Suplementacja B-glukanów jest zalecana osobom chorym na cukrzycę – zwiększają lepkość pokarmów, formułując kleisty roztwór w żołądku. Dzięki temu glukoza wchłania się stopniowo, nie powodując dużych wahań cukru we krwi po posiłku.

Obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Reguluje gospodarkę tłuszczową całego organizmu.

Beta glukan znajdziesz w:

Bifidobacterium bifidum Rosell®-71

Szczep ma wpływ na integralność bariery jelitowej, dzięki modulacji ekspresji genów mucyny. Glikoproteina ta odpowiada za produkcję śluzu chroniącego przed patogenami i ułatwiającego oczyszczanie organizmu z zanieczyszczeń. Szczep wykazuje ponadto aktywność β-galaktozydazy, która katalizuje rozkład laktozy, dzięki czemu zmniejsza nietolerancję na mleko. Ma dodatkowo wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu. Redukuje również stany zapalne, a także zmniejsza objawy stresu, zwłaszcza przy odporności obniżonej w związku z objawami przeziębienia czy grypy.BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM ROSELL-71:

Bifidobacterium bifidum Rosell®-71 znajdziesz w:

Bifidobacterium longum BL-21

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

Bifidobacterium longum BL-21 znajdziesz w:

Bifidobacterium infantis BI-45

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

 

Bifidobacterium infantis BI-45 znajdziesz w:

Bifidobacteriium lactis Bla-80

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

 

Bifidobacterium infantis BI-45 znajdziesz w:

Bioflawonoidy cytrusowe

Silne antyoksydanty chroniące komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które znane są również z właściwości przeciwzapalnych. Przyczyniają się do redukcji stężenia lipidów i glukozy we krwi.

Bioflawonoidy cytrusowe znajdziesz w:

Biotyna

Ma znaczenie dla stanu skóry, włosów i paznokci, a dodatkowo uczestniczy w przemianach aminokwasów i cukrów oraz wspiera pracę wielu układów: immunologicznego czy nerwowego. Wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy.

Biotynę znajdziesz w:

 

Chrom

Ma znaczenie przy metabolizmie makroskładników odżywczych, więc jest istotny dla utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Bierze też udział w regulacji poziomu cholesterolu i profilaktyce osteoporozy.

Chrom znajdziesz w:

Cynk

Ma znaczenie przy metabolizmie makroskładników odżywczych, więc jest istotny dla utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Bierze też udział w regulacji poziomu cholesterolu i profilaktyce osteoporozy.

Chrom znajdziesz w:

Fruktooligosacharydy (FOS)

Przyspieszają wzrost dobrych bakterii jelitowych, zapewniając im pożywkę. Utrudniają tym samym zasiedlanie mikroflory przez chorobotwórcze ustroje. Fruktoolisacharydy wspomagają także pracę układu trawiennego, ochraniają nabłonek jelitowy i zmniejszają ilość toksyn w organizmie. Mogą także:
– redukować ryzyko zachorowań na cukrzycę poprzez zwiększenie odporności organizmu na insulinę,
– wspierać wchłanianie wapnia i magnezu,
– zmniejszać intensywność zaparć i biegunek.

Fruktooligosacharydy znajdziesz w:

Inulina

Prebiotyk, który stymuluje rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej. Działa przeciwmiażdżycowo, obniżając stężenie cholesterolu oraz służy cukrzykom ze względu na działanie hipoglikemiczne.

Inulinę znajdziesz w:

Jod

Bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, które z kolei wpływają na rozwój i pracę przysadki mózgowej oraz całego układu nerwowego.

Jod znajdziesz w:

Koenzym Q10

Koenzym Q10 jest antyoksydantem naturalnie występującym w komórkach. Stymuluje organizm do produkcji cząsteczki ATP, która zasila komórki w energię niezbędną do funkcjonowania ważnych tkanek i narządów. Koenzym Q10 stabilizuje błony komórkowe, a także poprawia metabolizm i wspiera pracę układu krążenia. Dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu chroni przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego.

  • Ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
  • Przeciwdziała powstawaniu złogów w tętnicach i obniża ciśnienie krwi.
  • Poprawia metabolizm i wspomaga pracę jelit.
  • Jest składnikiem kości i zębów.
  • Wspomaga pracę układu odpornościowego i układu nerwowego.
  • Poprawia wygląd skóry i przyspiesza regenerację naskórka, chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Kwasy Omega 3 znajdziesz w:

Kwas foliowy (wit. B9)

Istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego – reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Niedobory kwasu foliowego mogą objawiać się bólami głowy, osłabieniem czy zmęczeniem.

Kwas Foliowy znajdziesz w:


Kwas pantotenowy

Jest kluczowy dla ochrony organizmu przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, bierze udział w produkcji przeciwciał. Wspomaga regenerację organizmu i gojenie ran. Ma także znaczenie dla właściwego metabolizmu energetycznego.

Kwas pantotenowy znajdziesz w:


Kwasy Omega 3 z oleju z nasion lnu

Kwasy Omega 3 to wielonienasycone tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są jednym z najlepszych antyoksydantów, zaraz obok kwasu askorbinowego (czyli witaminy C) oraz α-tokoferolu (czyli witaminy E). Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami – szczególnie tymi, które powodują niebezpieczne zmiany miażdżycowe, choroby neurologiczne, stany zapalne czy choroby dróg oddechowych. Kwas Omega 3 ma wielokierunkowy wpływ na organizm.
Wspiera wydolność tlenową mięśni i zwiększa ilość glikogenu w mięśniach i wątrobie, co zwiększa możliwości fizyczne w kontekście sportu.

  • Wykazuje działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomaga zmniejszać ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie i chroni przed przewlekłymi chorobami np. zapaleniem stawów.
  • Wpływa na poprawę koncentracji i odporności na stres.
  • Wspomaga działanie zmysłu wzroku.

Kwasy Omega 3 znajdziesz w:

Lactobacillus acidophilus (CUL60)

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

Lactobacillus acidophilus (CUL60) znajdziesz w:

  

Lactobacillus acidophilus (CUL21)

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

Lactobacillus acidophilus (CUL21) znajdziesz w:

  

Lactobacillus helveticus Lafti® L10

Szczep poprawia komfort jelit, a dodatkowo wykazuje aktywność β-galaktozydazy, co umożliwia lepsze trawienie cukrów złożonych.

  • wysoka zdolność do kolonizacji jelita
  • hamuje rozwój patogenów e. coli i candida albicans
  • wspomaga układ odpornościowy
  • zmniejszenie ogólnoustrojowego stanu zapalnego
  • zwiększenie wchłaniania selenu

Lactobacillus helveticus Lafti® L10 znajdziesz w:

Lactobacillus paracasei Lafti® L26

Wspierają układ odpornościowy poprzez wspomaganie produkcji cytokiny IL-12, redukują ryzyko infekcji wirusowych oraz działają przeciwzapalnie, antyalergicznie i przeciwdrobnoustrojowo.

Szczep chroni przed kolonizacją przez Listeria monocytogenes, E. coli, S. aureus, czy też patogenami szpitalnymi. Hamuje rotawirusy i redukuje objawy biegunki, a u pacjentów z zespołem jelita drażliwego także dolegliwości bólowe brzucha ( badanie kliniczne obejmujące 300 hospitalizowanych dzieci wykazało,że podawanie Lactobacillus Paracasei L-26 pomogło zmniejszyć biegunkę

Bakterie Lactobacillus paracasei Lafti® L26 wytwarzają β-glikozydazę, a w połączeniu z prebiotykami mogą redukować poziom cukru w organizmie i korzystnie wpływać na poziom dobrego cholesterolu (HDL), polepszenie nastroju i redukcję niekorzystnych skutków stresu.

Lactobacillus paracasei Lafti® L26 znajdziesz w:

Lactobacillus plantarum Lp90

To bakteria probiotyczna, która występuje powszechnie w różnego rodzaju kiszonkach i produktach spożywczych fermentowanych (np. kapuście kiszonej, kimchi, oliwkach, winie czy pieczywie na zakwasie). Jej prozdrowotne właściwości opierają się na działaniu przeciwdrobnoustrojowym przeciwutleniającym i immunomodulującym.

Lactobacillus plantarum Lp90 znajdziesz w:


Lactobacillus reuteri LR08

To doskonale przebadana bakteria probiotyczna, która występuje w przewodzie pokarmowym, drogach moczowych, skórze i mleku matki. Hamuje rozwój niepożądanych drobnoustrojów i korzystnie wpływa na układ odpornościowy, m.in. poprzez wzmacnianie bariery jelitowej. Liczebność L. reuteri w organizmie różni się zależności od osoby.

Lactobacillus reuteri LR08 znajdziesz w:
 

Lactobacillus rhamnosus LRa05

To jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii probiotycznych o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Badanie potwierdzają jego pozytywny wpływ na metabolizm glukozy. Dodatkowo bakterie te mają zdolność konkurowania z chorobotwórczymi bakteriami z gatunku Streptococcus. Lactobacillus rhamnosus LRa05 potencjalnie hamują ich rozwój i wypierają ze środowiska jelit.

Lactobacillus rhamnosus LRa05 znajdziesz w:

Laktoferyna z mleka krowiego

To naturalnie występujące w krowim mleku bioaktywne białko, które w 69 % odpowiada produkowanej w jelitach, ludzkiej laktoferynie. Dlatego bakterie z gatunku Lactobacillus naturalnie występują w ludzkim organizmie i wspierają jego różnorodne funkcje fizjologiczne.

Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, wspierając organizm w walce z infekcjami (m.in. skóry)Bifidogenne właściwości dobroczynnie wpływają na stan mikroflory jelitowej i namnażanie się w jelitach bakterii Bifidobacterium. Chroni komórki przed procesami starzenia się dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym.

Laktoferynę znajdziesz w:

Dowiedz się więcej o laktoferynie >

Likopen

Cenny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Likopen znajdziesz w:

Luteina

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i hamuje niekorzystny wpływ wolnych rodników na organizm. Jest bardzo ważna dla prawidłowej kondycji wzroku, ponadto wpływa na stan skóry.

Luteinę znajdziesz w:

Melatonina

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i hamuje niekorzystny wpływ wolnych rodników na organizm. Jest bardzo ważna dla prawidłowej kondycji wzroku, ponadto wpływa na stan skóry.

Luteinę znajdziesz w:

Melatonina

Melatonina jest hormonem produkowanym szysznkę. Ma działanie adaptogenne , uspokajające, nasenne, bierze udział w regulacji mechanizmu serotoninergicznym, co może mieć znaczenie w patogenezie stanów i zaburzeń depresyjneych. Wspomaga normalizację snu nocnego, zmniejsza częstotliwość bólów izawrotow głowy, poprawia nastrój.

Przyspiesza zasypianie , zmniejsza częstotliwość nocnych przebudzeń,poprawia samopoczucie po przebudzeniu. Posiada właściwości immunostylujące i antyoksydacyjne.

SYNONIMY: melatonin, N-acetylo-5metoksytryptanina

Jest naturalnym hormonem regulującym nasz zegar biologiczny. Hormon snu-czuwania. Gdy zapada zmrok do siatkówki naszego oka dociera ciemność , jest to sygnałem dla naszego mózgu aby przekształcić tryptofan w serotoninę a następnie w melatoninę. Czyli mózg uzyskuje komunikat czas spać. Ale czasem to nie wystarcza aby oddać się w ramiona Morfeusza . Wszechobecna urbanizacja: komputery, mocne lampy, smartfony, stres, nerwowość mogą powodować bezsenność.
Liczne badania kliniczne i metanalizy udowodniły,że melatonina skraca czas niezbędny do zaśnięcia.

Jest idealną propozycją przy:

  • bezsenności-skraca latencję snu (skrócenie czasu zasypiania) o 12 minut. Jest wysoce skuteczna u pacjentów z chorobami współistniejącymi: depresją, padaczką, chorobą dwubiegunową, schizofrenią, autyzmem i ADHD.
  • migrenie-zmniejsza częstotliwość i czas trwania napadów
  • endometriozie-zmniejsza bói i dyskomfortpodczas menstruacji i stosunku płciowego , poprawia jakość snu, redukuje liczbę zażywanych preparatów p/bólowych
  • lęku przedoperacyjnym-ułatwia uspokojenie, hamuje wzrost ciśnienia przedoperacyjnego, umożliwia wprowadzenie w anestezję.
  • jet-lagu wyniki badań klinicznych potwierdzaja zmniejszenie senności i zmęczenia w ciągu dnia u osób podróżujących.WARTO WIEDZIEĆ:
    gdy zasypiamy temperatura ciała spada , następuje spowolnienie wielu reakcji w organiźmie. Dochodzi do regeneracji i oczyszczania. Sen jest „lekarstwem” na odporność, depresję, nadciśnienie i cukrzycę.

Melatoninę znajdziesz w:

Miedź

Ma zdolność zwalczania wolnych rodników, wzmacnia odporność organizmu, a dodatkowo ważna jest dla funkcjonowania układu nerwowego i niezbędna przy metabolizmie żelaza oraz syntezie hemu, a także syntezie melaniny.

Miedź znajdziesz w:

Molibden

Jest ważny dla prawidłowego metabolizmu siarkowych aminokwasów. Wspiera przyswajanie żelaza, dzięki czemu przeciwdziała anemii. Jest kluczowy dla rozwoju organizmu już od najmłodszych lat życia.

Molibden znajdziesz w:

Niacyna (wit. B3, PP)

Bierze udział w syntezie hormonów, ponadto ma pozytywny wpływ na obwodowy układ nerwowy i pracę mózgu. Uczestniczy w przemianach metabolicznych oraz produkcji czerwonych krwinek, obniża także poziom cholesterolu.

Niacynę znajdziesz w:

Ryboflawina (witamina B2)

Wchłania się z przewodu pokarmowego. Przewlekłe zapalenie żołądka i jelit spowalniaja jej wchłanianie. Wspiera pracę układu odpornościowego i nerwowego, ważna jest dla właściwego widzenia – przynosi ulgę zmęczonym oczom. Ponadto bierze udział w procesach przemiany materii i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Jej stosowanie sprzyja leczeniu przewlekłych ran i owrzodzeń. Stosowana przy zaburzeniach odżywiania, chorobie popromiennej.

Ryboflawinę znajdziesz w:

      

Selen

Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Ma nieoceniony wpływ na organizm człowieka, szczególnie poprawne funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto stanowi element składowy ważnych aminokwasów.

Dodatek selenu w żelkach wzmacnia uodparniające działanie ekstraktu z owoców czarnego bzu i aronii, chroni komórki nerwowe i komórki mięśnia serca, a także zapewnia ochronę przed toksynami. Suplementacja selenu jest szczególnie ważna u dzieci, ponieważ zapobiega m.in. depresji szkolnej.

Selen znajdziesz w:

Tiamina

Ważna dla prawidłowej pracy układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, ponadto wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Pomaga utrzymać funkcje intelektualne w dobrej kondycji i wspiera organizm w regeneracji.

Tiaminę znajdziesz w:

   

Witamina A

Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, dobrze wpływa na wzrok oraz wzmacnia układ odpornościowy oraz sprzyja regeneracji komórek. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym.

Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a także redukuje ryzyko chorób serca i miażdżycy. Jest niezbędna dla prawidłowej produkcji kolagenu.

Witaminę A znajdziesz w:

  

Witamina B12

Jest niezbędna dla powstawania czerwonych krwinek i kwasów nukleinowych. Wspiera syntezę serotoniny i dopaminy, także wspiera reakcje metaboliczne. Niedobory witaminy B12 mogą doprowadzić do anemii, zawrotów głowy i zaburzeń nastroju.

Witaminę B12 znajdziesz w:

Witamina B6

Inicjuje i kontroluje pracę wielu enzymów, przez co niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania kluczowych przemian biochemicznych. Ważna jest dla pracy układu nerwowego i odpornościowego (produkcja przeciwciał).

Witaminę B6 znajdziesz w:

      

Witamina C

Kwas askorbinowy, czyli witamina C, to przeciwutleniacz, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Ma również niebagatelny wpływ na stopień przyswajania żelaza, pomaga dbać o zdrowie kości i naczyń krwionośnych oraz wspiera proces gojenia się ran, w tym ułatwia powrót do zdrowia po oparzeniach.

Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a także redukuje ryzyko chorób serca i miażdżycy. Jest niezbędna dla prawidłowej produkcji kolagenu.

Witaminę C znajdziesz w:

   

Witamina C z owoców aceroli

Kwas askorbinowy, czy też witamina C, to przeciwutleniacz, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Acerola to wyjątkowo duże źródło witaminy C, a także innych cennych witamin i minerałów: fosforu i wapnia, witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, pirydoksyna), a także czynników przeciwutleniających (flawonoidów i antocyjanów).

Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.

  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
  • Pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
  • Wspiera w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
  • Pomaga w regeneracji i zwiększa przyswajanie żelaza.

 

Witaminę C znajdziesz w:

Witamina D

Nazywana “witaminą słońca” lub “witaminą szczęścia”, wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania UV.Organizm człowieka syntetyzuje witaminę D, ponadto częściowo dostarczana jest ona z pokarmem,jednak według danych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) 50% ogólnej populacji jest zagrożona niedoborem witaminy D3, a odsetek ten wzrasta w populacji podwyższonego ryzyka (osoby starsze i osoby z ciemniejszą skórą). W polskim klimacie braki witaminy D3 w organizmie są powszechne, zwłaszcza w okresie zimowym niedostateczna ilość słońca i uboga dieta sprawiają, że często pojawiają się jej niedobory, dlatego tak ważna jest jej suplementacja.

  • Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową oraz rozwój i mineralizację układu kostnego, pomagając zachować zdrowe zęby i kości
  • Wspiera działanie układu odpornościowego, ma funkcję antyproliferacyjną oraz antynowotworową
  • Korzystanie wpływa na krążenia, a także pracę mięśnia sercowego;
  • Reguluje pracę układu nerwowego
  • Łagodzi stany zapalne

Niedobór witaminy D u dzieci:

  • może doprowadzić do osłabienia kości (zwłaszcza u niemowląt), a w rezultacie do osłabienia wzroku, krzywicy i różnych chorób układu kostno-stawowego;
  • zwiększa także ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób serca i chorób autoimmunologicznych.

Witaminę D znajdziesz w:

    

Dowiedz się więcej o Witaminie D >

Witamina E

Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Jej niedobory objawiają się zmęczeniem, spadkiem koncentracji oraz większą podatnością na infekcje. Mogą powodować również zaburzenia neurologiczne.

Witaminę E znajdziesz w:

 

Witamina K

Ma znaczenie dla prawidłowego krzepnięcia krwi i redukuje zwapnienia żył. Jej niedobory objawiają się problemami z gojeniem ran, krwotokami czy bardzo obfite miesiączki. Działa też przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie.

Witaminę K znajdziesz w:

 

Żelazo

Bierze udział w transporcie tlenu, ponadto jako część enzymów chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Wpływa na funkcjonowanie człowieka zarówno w aspekcie fizycznym, jak i intelektualnym. To pierwiastek, który należy dostarczać z zewnątrz, ponieważ organizm nie wytwarza go samodzielnie.

Żelazo znajdziesz w:

Astaksantyna

Najmocniejszy znany przeciwutleniacz i prawdziwy pogromca wolnych rodników. Astaksantyna to naturalny karotenoid ksantofilowy, który obecny jest między innymi w algach Haematococcu.

Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne – działa znacznie mocniej od beta-karotenu i aż setki razy efektywniej od naturalnej witaminy E. Dodatkowo cechują ją właściwości immunomodulacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Ma zdolność przenikania bariery krew-mózg, korzystnie wpływa na odporność człowieka, a także jego wytrzymałość oraz pracę mięśni. Usprawnia funkcjonalność spermatocytów, zwiększając płodność mężczyzn. Chroni wzrok oraz skórę – spowalnia procesy jej starzenia oraz zabezpiecza ją przed promieniowaniem UV.

Pomaga również kontrolować wagę, walczyć z niestrawnością i zakażeniem H. pylori, a także z chorobami metabolicznymi.

Astaksantynę znajdziesz w:

Dowiedz się więcej o tym astaksantynie >

Bifidobacterium bifidum (CUL20)

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

Bifidobacterium bifidum (CUL20) znajdziesz w:

  

Bifidobacterium animalis subsp. lactis (CUL34)

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza. 

Bifidobacterium animalis subsp. lactis (CUL34) znajdziesz w:

  

Beta glukan

Beta glukany są najważniejszymi składnikami błonnika pokarmowego, odgrywają ważną rolę w szeroko rozumianej profilaktyce. Skutecznie wspierają układ immunologiczny, zwłaszcza pierwszą linię obrony, czyli makrofagi.
B-glukan zwiększa zdolności obronne komórek odpornościowych w walce z niebezpiecznymi mikroorganizmami. Regularna suplementacja podnosi nie tylko aktywność, ale też liczbę komórek krwi.

Przyspiesza produkcję krwi w szpiku kostnym.

Suplementacja B-glukanów jest zalecana osobom chorym na cukrzycę – zwiększają lepkość pokarmów, formułując kleisty roztwór w żołądku. Dzięki temu glukoza wchłania się stopniowo, nie powodując dużych wahań cukru we krwi po posiłku.

Obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Reguluje gospodarkę tłuszczową całego organizmu.

Beta glukan znajdziesz w:

Bifidobacterium bifidum Rosell®-71

Szczep ma wpływ na integralność bariery jelitowej, dzięki modulacji ekspresji genów mucyny. Glikoproteina ta odpowiada za produkcję śluzu chroniącego przed patogenami i ułatwiającego oczyszczanie organizmu z zanieczyszczeń. Szczep wykazuje ponadto aktywność β-galaktozydazy, która katalizuje rozkład laktozy, dzięki czemu zmniejsza nietolerancję na mleko. Ma dodatkowo wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu. Redukuje również stany zapalne, a także zmniejsza objawy stresu, zwłaszcza przy odporności obniżonej w związku z objawami przeziębienia czy grypy.BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM ROSELL-71:

Bifidobacterium bifidum Rosell®-71 znajdziesz w:

Bifidobacterium longum BL-21

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

Bifidobacterium longum BL-21 znajdziesz w:

Bifidobacterium infantis BI-45

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

 

Bifidobacterium infantis BI-45 znajdziesz w:

Bifidobacteriium lactis Bla-80

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

 

Bifidobacterium infantis BI-45 znajdziesz w:

Bioflawonoidy cytrusowe

Silne antyoksydanty chroniące komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które znane są również z właściwości przeciwzapalnych. Przyczyniają się do redukcji stężenia lipidów i glukozy we krwi.

Bioflawonoidy cytrusowe znajdziesz w:

Biotyna

Ma znaczenie dla stanu skóry, włosów i paznokci, a dodatkowo uczestniczy w przemianach aminokwasów i cukrów oraz wspiera pracę wielu układów: immunologicznego czy nerwowego. Wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy.

Biotynę znajdziesz w:

 

Chrom

Ma znaczenie przy metabolizmie makroskładników odżywczych, więc jest istotny dla utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Bierze też udział w regulacji poziomu cholesterolu i profilaktyce osteoporozy.

Chrom znajdziesz w:

Cynk

Ma znaczenie przy metabolizmie makroskładników odżywczych, więc jest istotny dla utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Bierze też udział w regulacji poziomu cholesterolu i profilaktyce osteoporozy.

Chrom znajdziesz w:

Fruktooligosacharydy (FOS)

Przyspieszają wzrost dobrych bakterii jelitowych, zapewniając im pożywkę. Utrudniają tym samym zasiedlanie mikroflory przez chorobotwórcze ustroje. Fruktoolisacharydy wspomagają także pracę układu trawiennego, ochraniają nabłonek jelitowy i zmniejszają ilość toksyn w organizmie. Mogą także:
– redukować ryzyko zachorowań na cukrzycę poprzez zwiększenie odporności organizmu na insulinę,
– wspierać wchłanianie wapnia i magnezu,
– zmniejszać intensywność zaparć i biegunek.

Fruktooligosacharydy znajdziesz w:

Inulina

Prebiotyk, który stymuluje rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej. Działa przeciwmiażdżycowo, obniżając stężenie cholesterolu oraz służy cukrzykom ze względu na działanie hipoglikemiczne.

Inulinę znajdziesz w:

Jod

Bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, które z kolei wpływają na rozwój i pracę przysadki mózgowej oraz całego układu nerwowego.

Jod znajdziesz w:

Koenzym Q10

Koenzym Q10 jest antyoksydantem naturalnie występującym w komórkach. Stymuluje organizm do produkcji cząsteczki ATP, która zasila komórki w energię niezbędną do funkcjonowania ważnych tkanek i narządów. Koenzym Q10 stabilizuje błony komórkowe, a także poprawia metabolizm i wspiera pracę układu krążenia. Dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu chroni przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego.

  • Ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
  • Przeciwdziała powstawaniu złogów w tętnicach i obniża ciśnienie krwi.
  • Poprawia metabolizm i wspomaga pracę jelit.
  • Jest składnikiem kości i zębów.
  • Wspomaga pracę układu odpornościowego i układu nerwowego.
  • Poprawia wygląd skóry i przyspiesza regenerację naskórka, chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Kwasy Omega 3 znajdziesz w:

Kwas foliowy (wit. B9)

Istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego – reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Niedobory kwasu foliowego mogą objawiać się bólami głowy, osłabieniem czy zmęczeniem.

Kwas Foliowy znajdziesz w:


Kwas pantotenowy

Jest kluczowy dla ochrony organizmu przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, bierze udział w produkcji przeciwciał. Wspomaga regenerację organizmu i gojenie ran. Ma także znaczenie dla właściwego metabolizmu energetycznego.

Kwas pantotenowy znajdziesz w:


Kwasy Omega 3 z oleju z nasion lnu

Kwasy Omega 3 to wielonienasycone tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są jednym z najlepszych antyoksydantów, zaraz obok kwasu askorbinowego (czyli witaminy C) oraz α-tokoferolu (czyli witaminy E). Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami – szczególnie tymi, które powodują niebezpieczne zmiany miażdżycowe, choroby neurologiczne, stany zapalne czy choroby dróg oddechowych. Kwas Omega 3 ma wielokierunkowy wpływ na organizm.
Wspiera wydolność tlenową mięśni i zwiększa ilość glikogenu w mięśniach i wątrobie, co zwiększa możliwości fizyczne w kontekście sportu.

  • Wykazuje działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomaga zmniejszać ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie i chroni przed przewlekłymi chorobami np. zapaleniem stawów.
  • Wpływa na poprawę koncentracji i odporności na stres.
  • Wspomaga działanie zmysłu wzroku.

Kwasy Omega 3 znajdziesz w:

Lactobacillus acidophilus (CUL60)

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

Lactobacillus acidophilus (CUL60) znajdziesz w:

  

Lactobacillus acidophilus (CUL21)

Ważne szczepy probiotyczne, które wzmacniają odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji wirusowych i przeziębień u dzieci. Pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, wspierając prawidłową pracę jelit i dbając o ich błonę śluzową. Zmniejszają także objawy alergii i grypy oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, m.in. żelaza.

Lactobacillus acidophilus (CUL21) znajdziesz w:

  

Lactobacillus helveticus Lafti® L10

Szczep poprawia komfort jelit, a dodatkowo wykazuje aktywność β-galaktozydazy, co umożliwia lepsze trawienie cukrów złożonych.

  • wysoka zdolność do kolonizacji jelita
  • hamuje rozwój patogenów e. coli i candida albicans
  • wspomaga układ odpornościowy
  • zmniejszenie ogólnoustrojowego stanu zapalnego
  • zwiększenie wchłaniania selenu

Lactobacillus helveticus Lafti® L10 znajdziesz w:

Lactobacillus paracasei Lafti® L26

Wspierają układ odpornościowy poprzez wspomaganie produkcji cytokiny IL-12, redukują ryzyko infekcji wirusowych oraz działają przeciwzapalnie, antyalergicznie i przeciwdrobnoustrojowo.

Szczep chroni przed kolonizacją przez Listeria monocytogenes, E. coli, S. aureus, czy też patogenami szpitalnymi. Hamuje rotawirusy i redukuje objawy biegunki, a u pacjentów z zespołem jelita drażliwego także dolegliwości bólowe brzucha ( badanie kliniczne obejmujące 300 hospitalizowanych dzieci wykazało,że podawanie Lactobacillus Paracasei L-26 pomogło zmniejszyć biegunkę

Bakterie Lactobacillus paracasei Lafti® L26 wytwarzają β-glikozydazę, a w połączeniu z prebiotykami mogą redukować poziom cukru w organizmie i korzystnie wpływać na poziom dobrego cholesterolu (HDL), polepszenie nastroju i redukcję niekorzystnych skutków stresu.

Lactobacillus paracasei Lafti® L26 znajdziesz w:

Lactobacillus plantarum Lp90

To bakteria probiotyczna, która występuje powszechnie w różnego rodzaju kiszonkach i produktach spożywczych fermentowanych (np. kapuście kiszonej, kimchi, oliwkach, winie czy pieczywie na zakwasie). Jej prozdrowotne właściwości opierają się na działaniu przeciwdrobnoustrojowym przeciwutleniającym i immunomodulującym.

Lactobacillus plantarum Lp90 znajdziesz w:


Lactobacillus reuteri LR08

To doskonale przebadana bakteria probiotyczna, która występuje w przewodzie pokarmowym, drogach moczowych, skórze i mleku matki. Hamuje rozwój niepożądanych drobnoustrojów i korzystnie wpływa na układ odpornościowy, m.in. poprzez wzmacnianie bariery jelitowej. Liczebność L. reuteri w organizmie różni się zależności od osoby.

Lactobacillus reuteri LR08 znajdziesz w:
 

Lactobacillus rhamnosus LRa05

To jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii probiotycznych o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Badanie potwierdzają jego pozytywny wpływ na metabolizm glukozy. Dodatkowo bakterie te mają zdolność konkurowania z chorobotwórczymi bakteriami z gatunku Streptococcus. Lactobacillus rhamnosus LRa05 potencjalnie hamują ich rozwój i wypierają ze środowiska jelit.

Lactobacillus rhamnosus LRa05 znajdziesz w:

Laktoferyna z mleka krowiego

To naturalnie występujące w krowim mleku bioaktywne białko, które w 69 % odpowiada produkowanej w jelitach, ludzkiej laktoferynie. Dlatego bakterie z gatunku Lactobacillus naturalnie występują w ludzkim organizmie i wspierają jego różnorodne funkcje fizjologiczne.

Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, wspierając organizm w walce z infekcjami (m.in. skóry)Bifidogenne właściwości dobroczynnie wpływają na stan mikroflory jelitowej i namnażanie się w jelitach bakterii Bifidobacterium. Chroni komórki przed procesami starzenia się dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym.

Laktoferynę znajdziesz w:

Likopen

Cenny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Likopen znajdziesz w:

Luteina

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i hamuje niekorzystny wpływ wolnych rodników na organizm. Jest bardzo ważna dla prawidłowej kondycji wzroku, ponadto wpływa na stan skóry.

Luteinę znajdziesz w:

Melatonina

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i hamuje niekorzystny wpływ wolnych rodników na organizm. Jest bardzo ważna dla prawidłowej kondycji wzroku, ponadto wpływa na stan skóry.

Luteinę znajdziesz w:

Melatonina

Melatonina jest hormonem produkowanym szysznkę. Ma działanie adaptogenne , uspokajające, nasenne, bierze udział w regulacji mechanizmu serotoninergicznym, co może mieć znaczenie w patogenezie stanów i zaburzeń depresyjneych. Wspomaga normalizację snu nocnego, zmniejsza częstotliwość bólów izawrotow głowy, poprawia nastrój.

Przyspiesza zasypianie , zmniejsza częstotliwość nocnych przebudzeń,poprawia samopoczucie po przebudzeniu. Posiada właściwości immunostylujące i antyoksydacyjne.

SYNONIMY: melatonin, N-acetylo-5metoksytryptanina

Jest naturalnym hormonem regulującym nasz zegar biologiczny. Hormon snu-czuwania. Gdy zapada zmrok do siatkówki naszego oka dociera ciemność , jest to sygnałem dla naszego mózgu aby przekształcić tryptofan w serotoninę a następnie w melatoninę. Czyli mózg uzyskuje komunikat czas spać. Ale czasem to nie wystarcza aby oddać się w ramiona Morfeusza . Wszechobecna urbanizacja: komputery, mocne lampy, smartfony, stres, nerwowość mogą powodować bezsenność.
Liczne badania kliniczne i metanalizy udowodniły,że melatonina skraca czas niezbędny do zaśnięcia.

Jest idealną propozycją przy:

  • bezsenności-skraca latencję snu (skrócenie czasu zasypiania) o 12 minut. Jest wysoce skuteczna u pacjentów z chorobami współistniejącymi: depresją, padaczką, chorobą dwubiegunową, schizofrenią, autyzmem i ADHD.
  • migrenie-zmniejsza częstotliwość i czas trwania napadów
  • endometriozie-zmniejsza bói i dyskomfortpodczas menstruacji i stosunku płciowego , poprawia jakość snu, redukuje liczbę zażywanych preparatów p/bólowych
  • lęku przedoperacyjnym-ułatwia uspokojenie, hamuje wzrost ciśnienia przedoperacyjnego, umożliwia wprowadzenie w anestezję.
  • jet-lagu wyniki badań klinicznych potwierdzaja zmniejszenie senności i zmęczenia w ciągu dnia u osób podróżujących.WARTO WIEDZIEĆ:
    gdy zasypiamy temperatura ciała spada , następuje spowolnienie wielu reakcji w organiźmie. Dochodzi do regeneracji i oczyszczania. Sen jest „lekarstwem” na odporność, depresję, nadciśnienie i cukrzycę.

Melatoninę znajdziesz w:

Miedź

Ma zdolność zwalczania wolnych rodników, wzmacnia odporność organizmu, a dodatkowo ważna jest dla funkcjonowania układu nerwowego i niezbędna przy metabolizmie żelaza oraz syntezie hemu, a także syntezie melaniny.

Miedź znajdziesz w:

Molibden

Jest ważny dla prawidłowego metabolizmu siarkowych aminokwasów. Wspiera przyswajanie żelaza, dzięki czemu przeciwdziała anemii. Jest kluczowy dla rozwoju organizmu już od najmłodszych lat życia.

Molibden znajdziesz w:

Niacyna (wit. B3, PP)

Bierze udział w syntezie hormonów, ponadto ma pozytywny wpływ na obwodowy układ nerwowy i pracę mózgu. Uczestniczy w przemianach metabolicznych oraz produkcji czerwonych krwinek, obniża także poziom cholesterolu.

Niacynę znajdziesz w:

Ryboflawina (witamina B2)

Wchłania się z przewodu pokarmowego. Przewlekłe zapalenie żołądka i jelit spowalniaja jej wchłanianie. Wspiera pracę układu odpornościowego i nerwowego, ważna jest dla właściwego widzenia – przynosi ulgę zmęczonym oczom. Ponadto bierze udział w procesach przemiany materii i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Jej stosowanie sprzyja leczeniu przewlekłych ran i owrzodzeń. Stosowana przy zaburzeniach odżywiania, chorobie popromiennej.

Ryboflawinę znajdziesz w:

      

Selen

Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Ma nieoceniony wpływ na organizm człowieka, szczególnie poprawne funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto stanowi element składowy ważnych aminokwasów.

Dodatek selenu w żelkach wzmacnia uodparniające działanie ekstraktu z owoców czarnego bzu i aronii, chroni komórki nerwowe i komórki mięśnia serca, a także zapewnia ochronę przed toksynami. Suplementacja selenu jest szczególnie ważna u dzieci, ponieważ zapobiega m.in. depresji szkolnej.

Selen znajdziesz w:

Tiamina

Ważna dla prawidłowej pracy układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, ponadto wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Pomaga utrzymać funkcje intelektualne w dobrej kondycji i wspiera organizm w regeneracji.

Tiaminę znajdziesz w:

   

Witamina A

Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, dobrze wpływa na wzrok oraz wzmacnia układ odpornościowy oraz sprzyja regeneracji komórek. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym.

Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a także redukuje ryzyko chorób serca i miażdżycy. Jest niezbędna dla prawidłowej produkcji kolagenu.

Witaminę A znajdziesz w:

  

Witamina B12

Jest niezbędna dla powstawania czerwonych krwinek i kwasów nukleinowych. Wspiera syntezę serotoniny i dopaminy, także wspiera reakcje metaboliczne. Niedobory witaminy B12 mogą doprowadzić do anemii, zawrotów głowy i zaburzeń nastroju.

Witaminę B12 znajdziesz w:

Witamina B6

Inicjuje i kontroluje pracę wielu enzymów, przez co niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania kluczowych przemian biochemicznych. Ważna jest dla pracy układu nerwowego i odpornościowego (produkcja przeciwciał).

Witaminę B6 znajdziesz w:

      

Witamina C

Kwas askorbinowy, czyli witamina C, to przeciwutleniacz, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Ma również niebagatelny wpływ na stopień przyswajania żelaza, pomaga dbać o zdrowie kości i naczyń krwionośnych oraz wspiera proces gojenia się ran, w tym ułatwia powrót do zdrowia po oparzeniach.

Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a także redukuje ryzyko chorób serca i miażdżycy. Jest niezbędna dla prawidłowej produkcji kolagenu.

Witaminę C znajdziesz w:

   

Witamina C z owoców aceroli

Kwas askorbinowy, czy też witamina C, to przeciwutleniacz, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Acerola to wyjątkowo duże źródło witaminy C, a także innych cennych witamin i minerałów: fosforu i wapnia, witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, pirydoksyna), a także czynników przeciwutleniających (flawonoidów i antocyjanów).

Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.

  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
  • Pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
  • Wspiera w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
  • Pomaga w regeneracji i zwiększa przyswajanie żelaza.

 

Witaminę C znajdziesz w:

Witamina D

Nazywana “witaminą słońca” lub “witaminą szczęścia”, wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania UV.Organizm człowieka syntetyzuje witaminę D, ponadto częściowo dostarczana jest ona z pokarmem,jednak według danych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) 50% ogólnej populacji jest zagrożona niedoborem witaminy D3, a odsetek ten wzrasta w populacji podwyższonego ryzyka (osoby starsze i osoby z ciemniejszą skórą). W polskim klimacie braki witaminy D3 w organizmie są powszechne, zwłaszcza w okresie zimowym niedostateczna ilość słońca i uboga dieta sprawiają, że często pojawiają się jej niedobory, dlatego tak ważna jest jej suplementacja.

  • Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową oraz rozwój i mineralizację układu kostnego, pomagając zachować zdrowe zęby i kości
  • Wspiera działanie układu odpornościowego, ma funkcję antyproliferacyjną oraz antynowotworową
  • Korzystanie wpływa na krążenia, a także pracę mięśnia sercowego;
  • Reguluje pracę układu nerwowego
  • Łagodzi stany zapalne

Niedobór witaminy D u dzieci:

  • może doprowadzić do osłabienia kości (zwłaszcza u niemowląt), a w rezultacie do osłabienia wzroku, krzywicy i różnych chorób układu kostno-stawowego;
  • zwiększa także ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób serca i chorób autoimmunologicznych.

Witaminę D znajdziesz w:

    

Witamina E

Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Jej niedobory objawiają się zmęczeniem, spadkiem koncentracji oraz większą podatnością na infekcje. Mogą powodować również zaburzenia neurologiczne.

Witaminę E znajdziesz w:

 

Witamina K

Ma znaczenie dla prawidłowego krzepnięcia krwi i redukuje zwapnienia żył. Jej niedobory objawiają się problemami z gojeniem ran, krwotokami czy bardzo obfite miesiączki. Działa też przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie.

Witaminę K znajdziesz w:

 

Żelazo

Bierze udział w transporcie tlenu, ponadto jako część enzymów chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Wpływa na funkcjonowanie człowieka zarówno w aspekcie fizycznym, jak i intelektualnym. To pierwiastek, który należy dostarczać z zewnątrz, ponieważ organizm nie wytwarza go samodzielnie.

Żelazo znajdziesz w: